„Jazz’n Chișinău International Festival”, ed. XI – cum a fost?
de on iunie 14, 2023 în News

Ediția a XI-a « JAZZ’n Chișinău International Festival », eveniment organizat de AO Muzart, s-a desfășurat în perioada 6 -7 iunie 2023, la Chișinău în incinta „Palatului Republicii”. Cele două zile de Festival au fost culminate de o atmosferă deosebită, muzică de calitate și un public select, care ne-a onorat cu prezența.

În prima zi a evenimentului – pe 6 iunie, publicul a fost delectat de către Andra Botez Quintet (România) în frunte cu  Andra Botez, finalista din echipa Irinei Rimes, de la Vocea României. Sectatoriu au rămas impresionați de acest proiect, care a prezentat viziuni moderne a propriilor compoziții, pe ritmuri de  clape, tobe, chitară și bas. În a doua parte atmosfera a fost încinsă de artiștii de la “21st Century Quintet” (Lituania/Armenia) – o trupă muzicală formată din câțiva lituanieni, armeni și letoni. Muzicienii au cucerit publicul prin autenticitatea și creativitatea sunetelor, iar saxofonul principal al lui Davit Avetisyan a completat compozițiile muzicale cu motive armenești, creând o simbioza muzicală de-a dreptul grandioasă.

În cea de-a doua zi a evenimentului – pe 7 iunie, Jazz-ul și Poezia, s-au împletit într-un dialog inedit, în care ritmurile muzicii s-au pliat perfect cu ideile poetice – poezia-jazz a Radmilei Popovici cu jazzul-poezie al lui Valeriu Culea și vocea inconfundabilă a Violetei Botezatu – Jazz și Poezie ( Moldova). Punctul culminant al srii a fost în a doua parte – o premieră- un proiect inedit, care conturează îmbinări de la viziuni și culori artistice, folclor, până la adieri armonice clasice – „Povestea Neamului” (Polonia/ Armenia/ Moldova) . Din „Povestea Neamului” fac parte instrumentiști și artiști iluștri – Valeriu Culea, pian/ lider;Davit Avetisyan, saxofon, duduk;Violeta Botezatu, vocal, cobză;Mihaela Handuca, Nicoleta Sava – Hanganu, Cristina Pintilie, vocal;Ana Verhovețchi, nai; Ion Negură, flaut; Ion Varlan, bas.

Pe lângă cele două zile de concert de pe scena “Palatului Republicii”, „Jazz’n Chisinau International Festival” și-a extins activitatea în acest an. Au fost organizate master-class-uri și concerte la Tiraspol, Soroca, Ungheni – pe data de  8,9,12 iunie, publicul-spectator a fost  familiarizat cu tradițiile, cultura și diversitatea muzicii jazz internaționale și autohtone.

Festivalul a fost onorat de sprijinul partenerului general: „Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova”.

Printre alți parteneri și prieteni ai Festivalului, menționăm și susținerea deosebită pe care am primit-o din partea: “Ministerului Culturii al Republicii Moldova”, „Primăria Municipiului Chișinău”, Goethe – Zentrum Chișinău și Goethe – Institut București, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chișinău, „Platforma Cultura”, „EFES VITANTA MOLDOVA BREWERY S.A

Partnerii-Media, datorită cărora Festivalul a fost vizibil, au fost: TVR Moldova, Maestro FM, Diez, Agora, Zugo, Locals, ea.md, youth.md.

Mulțumim  tuturor celor menționați mai sus, echipei manageriale a „Jazz’n Chișinău International Festival”și desigur publicului-spectator – toți cei care au făcut posibilă desfășurarea celei de-a 11 ediții a Festivalului.

Să ne auzim doar de bine și să ne revedem la noi ediții de “Jazz’n Chișinău International Festival”.

Leave a Reply

2014 JamSession © All rights reserved.